• Reviews

Charm och rock 'n' roll

Musiklandet 4/5 - 2008-03-04

Niccokick har genom demos, två ep:s och flitigt spelande gjort sig till ett av de största namnen inom den svenska indierocken och landets främsta förvaltare av skev amerikansk lo-fi-rock a la Dinosaur Jr, Built to spill och inte minst Archers of loaf. Andreas Söderlunds likheter i sången med just Eric Bachmann i Archers of loaf har jag påpekat tidigare och det finns knappast något negativt i det. Arvet är alltså tydligt men samtidigt låter Niccokick väldigt uppdaterade utan att fastna i något särskilt år, eller ens årtionde för den delen.

Bandets största hits "Turn 27" och "Run! Run! Run!" finns bägge med på "Awake from the dead, my dear best friend" men det finns garanterat fler låtar med hitpotential som exempelvis "Love & neon lights", "I'm hurt" och "Susanne" bara för att nämna några.

Man behöver inte oroa sig för att Niccokick i fullängdarformatet har vuxit till ett annat band. Visst finns det ett större utrymme för de instrumentala spåren men det är samtidigt något som hör bandet till. Även i denna skala lyckas Niccokick behålla all sin charm och integritet och låter fortfarande som det talangfulla och egensinniga bandet i garaget intill. Niccokick är här för att stanna och de är definitivt värda en applåd.

Alex Regnér | URL