• Interviews

Åldersnojan har vänt för Niccokick

Metro - 2008-02-01

Från en pubertal och kaotisk debut till en vuxen och eftertänksam uppföljare.

Båstadbandet Niccokick har accepterat åldrandet och gjort ett mysigt album där gitarrmanglet får stå tillbaka för arrangerade stråkar.

Redan för fem år sedan kom ångesten över att närma sig 30. Då var medlemmarna i Niccokick drygt 23 år och osade slyngelrock med uppsträckt långfinger. På ep:n "Turn 27" avhandlades åldersnoja i partyrocktempo.

Nu är trettiostrecket bara ett par år bort och ångesten har lagt sig. På nya albumet "The good times we shared, were they so bad?" behandlas tvåsamheten eftertänksamt, men kvar finns också ungdomlig eufori.

- Det händer mycket nu. Man märker att man är i en ålder där flickvännerna vill ha barn och folk gifter sig. För tre år sedan fanns inte det på kartan. Skivan handlar mycket om det, att man faktiskt ska vara vuxen och allting som tillhör det, säger Andreas Söderlund, 27, sångare och låtskrivare i femmannabandet Niccokick.

Gitarrerna är nedtonade och istället har stråkar och blås tagit plats i ljudbilden. Inspirationen kommer från skogspromenader, squash och Spanien - och en livskris när Andreas Söderlund gick in i väggen.

Efter debutalbumet "Awake from the dead my dear best friend" som kom för tre år sedan fick Niccokick en del fina recensioner. Men bandet hade redan släppt två ep:s och turnerat mycket, och när skivan väl kom blev det ett sorts antiklimax.

Det lossnade inte riktigt.

Andreas Söderlund började jobba med Annika Norlins engelska musikprojekt Hello Saferide där han producerade och turnerade. Dessutom var han med i flera andra band och hade svårt att säga nej till jobb. För ett år sedan blev det för mycket och det tog stopp.

- Vi började bygga en studio i Båstad i stället. Det var lite terapi att göra något konkret som att stå och hamra. Det höll vi på med i tre månader.

Istället för att "ta en massa lyckopiller" snickrade han och pratade med en psykolog. Så småningom blev allt fler låtar med Niccokick klara och inspelningarna slutfördes förra sommaren.

- Nu känns det ändå helt okej. Det är en svår bransch att hålla på med för att det är så mycket pusselbitar som ska passa och man vet aldrig om man har jobb eller inte. Men samtidigt är det så kul.

Andreas Söderlund har fortfarande flera projekt på gång samtidigt och varvar Niccokick med andra band. Niccokicks studio, replokal och basist finns i Båstad, medan tre av medlemmarna bor i Malmö och en i Göteborg. Enligt Andreas repar de så lite som möjligt och satsar på konserter i stället. Våren rymmer hittills 14 spelningar.

TT Spektra: Du är 27 nu, snart 28. Är det så farligt att bli gammal?

- Nej. Jag tror de flesta finner sig i det. Vi tycker att det är okej att åldras på något sätt. Nu har man byggt upp den där åldersnojan under så lång tid så att det har börjat vända. Det känns bättre än på länge.

Fakta/Niccokick

Medlemmar: Phillip Hall, bas, Martin Stääv, gitarr, Andreas Söderlund, sång, gitarr, piano, Mathias Söderlund, trummor, Daniel Teodorsson, keyboard, synth

Bakgrund: Bildades av Andreas Söderlund 2001. Bandet skickade runt demoinspelningar året därpå och blev omskrivna i tidningar som Sonic och Nöjesguiden.

Släppte debutalbumet "Awake from the dead my dear best friend" 2004.

Aktuella: Med uppföljaren "The good times we shared, were they so bad?" med singeln "The Poet". De åker också ut på Sverigeturné.

Turnéplan: 22/2 Eskilstuna, 23/2 Örebro, 19/3 Uppsala, 20/2 Karlstad, 21/3 Göteborg, 22/3 Helsingborg, 29/3 Stockholm, 4/4 Lund, 5/4 Halmstad, 2/5 Västerås, 3/5 Huskvarna, 9/5 Falun, 16/4 Malmö, 31/5 Hässleholm

TT Spektra | URL