• Interviews

Niccokick på offensiven igen

Skånskan - 2008-02-09

Turnéer, dödsångest, utbrändhet och terapi. Det frestar på att vara flitig popmusiker. Men nu är Andreas Söderlund och hans band på stora offensiven igen. På lördagskvällen står Niccokick på Debasers scen i Malmö. Inte minst för att fira nya albumet.

Releasefest på Debaser
Insläpp: 19:00
Spelning: 22:00
Stänger: 03:00

Fri entré fram till klockan 22.00, därefter 80 kronor.
Åldersgräns: 20 år
Var titeln lång på det förra så är den ännu längre den här gången. Eller vad sägs om: The good times we shared, were they så bad?
– Det är en fras från en av låtarna. Och jag tycker den är så bra att hela albumet fick heta så, säger låtskrivaren Andreas Söderlund, tillika sångare, gitarrist, pianist och keyboardist i Niccokick.
– Innan vi bestämde oss googlade jag frasen på nätet och hittade den faktiskt på en blogg. Någon hade hört demon vi spelade in för ett par år sedan och noterat textraden. Det tog jag som ett tecken på att den är bra.
Just nu snurrar det på för fullt för Andreas. Han har många järn i elden. Och är numera medveten om att glöden måste underhållas med förstånd. För ganska precis ett år sedan gick han i väggen och fick sig en rejäl tankeställare.
– Har man ett kul jobb så är det lätt att det skenar iväg. Man vill vara överallt hela tiden. Och det går ju inte i längden.
– Kroppen sa helt enkelt ifrån. Jag fick hjärtklappning och tvingades slå av på tempot. Men efter vila, samtal och studiobygge var jag snart på banan igen. Och nu är det full fart som vanligt.Låter lite annorlunda Andreas har inte bara Niccokick att tänka på. Sounds Like Violence, hans andra band, är också högst livaktigt. Och så lånar han ut sina tjänster till andra artister. Till exempel har han producerat åt Annika Norlin och hennes Hello Saferide, som han också turnerade med under fjoråret. Plus andra band som They Live By Night. Det var när han spelade in det sistnämnda i januari 2007 som motorn började hacka.
– Jag har alltså inte legat på latsidan sedan Niccokick släppte förra albumet för tre år sedan, konstaterar Andreas. Nya The good times we shared, were they så bad? är vår andra fullängdare. Och visst har bandet utvecklats under tiden.
– Vi har alla blivit tre år äldre och skaffat oss nya erfarenheter. Och så låter det lite annorlunda. Det är mer välproducerat den här gången.
Niccokick och Sounds Like Violence får numera räknas som Malmöband. De flesta av medlemmarna har flyttat hit.
– Jag har bott här i två år och trivs utmärkt, säger Andreas. Jag har fattat grejen med Malmö. Det gjorde jag kanske inte innan.Start i Båstad – Annars var det i Båstad det började. Sounds Like Violence drog igång redan 1993 och för sju år sedan började vi släppa plattor. Men så upptäckte vi att det behövdes ett band till så att vi kunde odla lite olika stilar. Och det blev Niccokick som bildades för sju år sedan.
Niccokick står för popen, Sounds Like Violence för rocken. Tre av medlemmarna i det förra är också med i det senare.
– Vi varvar, säger Andreas. När det ena ligger lite lågt tar det andra vid.
Och just nu är det fokus på Niccokicks nya album, som releasas med spelning på Debaser i Malmö ikväll.
De nordvästskånska rötterna är viktiga för Andreas & Co.
– Det har funnits en livlig undergroundscen i Nordvästskåne ända sedan 1970-talet, med band som Bob Hund och Kriminella gitarrer. För oss har Ängelholmsscenen betytt väldigt mycket. Den erövrade vi 2001 och det var rent magiskt.
– Vi har fortfarande aktiviteter där uppe, bland annat en studio i Båstad. Men efter hand tänker vi flytta ner allt till Malmö.Utöver det vanliga Under våren och sommaren blir det mycket Niccokick-aktivitet. Turné med bland annat festivalspelningar väntar. Men innan dess åker Andreas till Moskva med Sounds Like Violence-gänget.
– Det blir en helg i mars. Och det är inte första gången vi spelar i Moskva. Vi var där senast i maj månad. Det var något utöver det vanliga. Det är ett bubblande land, konstaterar han.
Sounds Like Violence skall också ut på annat håll i Europa och spela.
– Och sedan är det dags för nya plattor med båda banden. Jag är nästan klar med låtarna och till hösten skall allt vara inspelat och klart.


Hans Bengtsson | URL